Noi suntem Bertis - Zsolt și Attila

| de Captain Bertis | în categoria Reflector


Cei mai mulți dintre noi ajungem dimineața încă somnoroși la rafturile cu pâine! Mirosul pâinii proaspete ne ghidează automat către rafturile pline cu miresme și gusturi deosebite. Aducerea la timp a pâinii necesită însă eforturile neobosite a multor oameni. Acest articol vă dezvăluie „misterele” unei meserii nobile, prin intermediul oamenilor care lucrează la brutăria Bertis. Să lucrezi într-o brutărie este pentru mulți un vis... În fiecare zi, înconjurați de delicatese întregi, rezultatul acestei munci devine însăși bucuria de a-i încântă pe ceilalți cu acestea, cu produsele de patiserie gustoase și pâinea crocantă proaspăt coaptă. Pe lângă toată bucuria, trebuie să amintim și de munca care se ascunde în spate!

În cadrul rubricii noastre „Eroi de zi cu zi” vă oferim o altfel de perspectivă asupra brutăriei Bertis, o perspectivă prezentată direct de brutarii noștri, așa cum ei trăiesc zilnic povestea pâinii care ia naștere din mâinile lor. Căci, trebuie să recunoaștem că mulți dintre noi consumăm zilnic produse de panificație, dar nu știm ce presupune producția lor! De exemplu: o brutărie presupune un program de muncă pentru angajații acesteia cu totul altfel decât o slujbă obișnuită de la 8:00 la 16:00! Dar haideți să vedem cine frământă de fapt aluatul? Cseplő Zsolt și Fazakas Attila sunt eroii noștri din această lună. Ei sunt brutari de meserie și lucrează la Bertis de câțiva ani buni. Bineînțeles că i-am întrebat mai întâi de ce au devenit brutari?

Zsolt: Am făcut cunoștință cu această meserie de când eram foarte mic... cred că aveam vreo 5-6 ani, dacă nu mă înșel! Mama lucra la o brutărie, așa că de multe ori aveam oportunitatea să mă duc la brutărie cu șoferii care transportau pâine. Acolo am văzut și am învățat cum se face pâinea și produsele de patiserie. Mi s-a părut foarte interesant, așa că mi-am spus că o să devin brutar când voi fi mare și iată-mă astăzi aici la brutăria Bertis!

Attila: Bunicii mei obișnuiau să coacă pâine la fiecare sfârșit de săptămână iar bunica spunea, că orice nepot, care se trezește dimineața devreme și o ajută la copt, va primi un dar. Bineînțeles, ca și copil, când auzi cuvântul „dar“ curiozitatea te împinge la treabă! Așa că m-am trezit devreme și am ajutat-o. Pas cu pas am învățat secretul pâinii, încă de când eram mic, iar în ziua în care am ajutat-o să coacă, darul a fost o prăjitură delicioasă. De fiecare dată, când ne apucam să coacem pâine, răsplata era pâinea făcută împreună de noi și prăjiturica delicioasă! Cred că aceste amintiri s-au impregnat în mine și mi-au deschis apetitul pentru această meserie.

Un proverb vechi indian spune: „Pâinea coaptă cu indiferență e o pâine amară, care nu hrănește decât jumătate din foamea omului!” Eroii noștri de la brutărie ne demonstrează că motivația și dragostea pentru această profesie sunt în primul rând ingredientele unei pâini bune, și că, dacă nu îți iubești meseria, se va simți imediat în rezultate. Chiar dacă fiecare produs are o rețetă proprie, iar proporțiile sunt respectate cu strictețe, dăruirea celui care se implică contează! Și că veni vorba despre rețete, suntem curioși să aflăm de la interlocutorii noștri cum se face la Bertis pâinea tradițională de casă cu cartofi?

Attila şi Zsolt: Prepararea pâinii de casă cu cartofi este delicată și necesită multă atenție, în primul rând pentru că se face cu o maia de 12 ore și, oricine a lucrat cu maia, știe că nu este un ingredient simplu. Maiaua, care se folosește la prepararea pâinii, este crescută doar din apă, făină și eventual sare ori semințe. Drojdia dezvoltată în maia nu este drojdie de bere ori drojdie comercială. Mai departe cartofii, în ceea ce-i privește, aceștia au nevoie și ei de un tratament priceput, pentru că trebuie să ai grijă să ii pregătești exact în forma potrivită: nici prea mărunt dar nici prea mare. Fiecare etapă a preparării, fie că este vorba despre frământare, coacere sau chiar de răzuirea de la final, necesită atenție maximă.

Mulțumim eroilor noștri pentru munca lor de zi cu zi și pentru produsele minunate, pe care ni le oferă, dar povestea nu se termină aici.

Știați că...

Brutăria Bertis împlinește mândru anul acesta 10 ani de la înființare, iar sortimentul de pâine și panificație numără peste 70 de sortimente?

Comentarii

Nu sunt comentarii.

    Comentariul Dvs.

    Istoric