Karácsonyi sonka, egy ünnepi finomság!

| szerző: Captain Bertis
Blog Header

A téli ünnepekkel egyidőben újra helyet adunk a hagyományoknak és a karácsonyi finomságoknak. Saját helyi receptjeink alapján és munkatársaink szakértelme által sikerült létrehoznunk egy ünnepi terméket húsüzemünkben. Ebben a hónapban bemutatjuk Önöknek a Karácsonyi sonkát, az ünnepi asztalok kihagyhatatlan részét!

A karácsonyi sonka egy tradicionális készítmény, amelyen érződnek térségünk jellegzetes gasztronómiai vonásai. Erre az időszakra és korlátozott mennyiségben készült hentestermék, mert ahogyan a neve is mutatja, ez egy szezonális termék. A termék készítéséhez sertéscombot használunk, ami nem haladhatja meg a 7 kilogrammot, hiszen nagyon fontos a mérete az érlelési folyamat során. A termék érlelési folyamata hosszú, körülbelül két hétig tart. Ehhez a procedúrához csak sót és minőségi, frissen őrölt fűszereket használunk.

Az érlelést követően a sonkákat rudakra kötözik és megkezdődik a lassú szárítás. Ezután hideg füstöt használva megfüstölik őket. Ez a két művelet váltakozik és a fűrészkorpa kiválasztása rendkívül fontos. A fűrészpor keményfából, például bükkből, tölgyből vagy akár cseresznyéből készül, és a füstölés révén a termék megkapja a házias ízét és jellegét.

100 gramm karácsonyi sonka elfogyasztása egy felnőtt becsült napi kalóriabevitelének körülbelül 14%-át teszi ki, akinek körülbelül 2000 kalóriára van szüksége naponta. Termékünk 137,7 kcal-t, azaz 582 kJ energiaértéket tartalmaz. 3,3 g zsírt tartalmaz és 25 g fehérjét. A karácsonyi sonka füstölt termék.

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

    Az Ön hozzászólása

    Előzmények