Mi vagyunk a Bertis - Erzsébet és Izabela

| szerző: Captain Bertis | Reflektorfényben kategóriában


A sütemények a gyermekek számára igazi varázslatot jelentenek, a felnőttek számára pedig az életet megédesítő örömöt. Mivel mindannyian szeretjük a süteményeket, ezért ebben a hónapban nagy szeretettel hívjuk meg Önöket, hogy látogassanak el a Bertis cukrászatába! Vendéglátóink a sütemények két kíváló , művésze", Molnár Erzsébet - cukrász és Izabela Dumitru, élelmiszeripari mérnök. Így folytatjuk a , Mi vagyunk a Bertis" sorozatunkat, amelyet a lelkes embereknek szentelünk, akik lehetővé teszik, hogy a Bertis nap mint nap friss áruval lássa el az üzletek polcait. Ebben a hónapban bemutatjuk a sütemények világát közvetlenül az itt dolgozó emberek szemszögéből és történetein keresztül.

De miért pont ez a szakma? Vajon az édes íz vonz benneteket, vagy az álmok, amelyek valóra válnak, ha a sütemény különleges lesz?

Erzsébet: Miért vagyok cukrász? Mindig is szerettem a süteményeket, és sokat segítettem édesanyámnak otthon... Kicsit később, amikor iskolát kellett választanom, már az élelmiszeripar felé orientálódtam, és volt egy elképzelésem arról, hogy milyen pályát szeretnék magamnak. Számomra cukrásznak lenni kihívás! Ez egy olyan szakma, ahol nem lehet mindent előre megtervezni: függ a nyersanyagtól, függ a hangulattól, és minden nap új kihívásokkal kell megbirkózni.
Izabela: Számomra abban az időben ez egy fontos döntés volt, mert a középiskola után két szakma közül kellett választanom, és így ingadoztam, hogy orvos legyek-e, vagy élelmiszeripari mérnök. És őszintén szólva a mérleg nyelve a mérnöki pálya felé billent, így az élelmiszeripart választottam, és nem bántam meg ezt a döntést. Amikor az ember szakmát választ, tudja, hogy egyaránt lesznek kellemes és kevésbé kellemes aspektusai is. Ahogy Erzsike mondja... vannak helyzetek, amiket le kell küzdeni és amikből tanulni kell. A legnagyobb "ellenségünk" ebben a helyzetben az idő, mert a megrendeléseket ki kell szállítani, ugyanakkor más meglepetésszerű megrendelések érkeznek, ahogy mi nevezzük őket, és azokkal kell foglalkoznunk! De szerencsére van egy jó csapatunk, bízunk egymásban, támogatjuk egymást, és ha egy olyan megbízható kolléga van melletted, mint Erzsébet, akkor minden akadályt könnyen át lehet ugrani!

Hogyan néz ki egy nap a cukrászat kulisszái mögött?

Izabela: A napirend, akárcsak a pékségben, 5 óra körül indul, és a rendelések központosításával kezdődik. Mint egy összeszokott csapat, reggelente egy kávé mellett megbeszéljük a rendeléseket, elosztjuk a feladatokat, majd tovább dolgozunk a megrendelések kiszállításán és elindítjuk a gyártást! Természetesen a gyártási folyamat egész nap zajlik, és teljes figyelmünket igényli. A nap vége felé már a következő napi rendeléseket készítjük elő.
Erzsébet: Ehhez a fejezethez hozzátenném, hogy a csapatmunka minden lépésben érezhető, amit itt nap mint nap csinálunk... a megbeszélések és a munkánk megszervezése nagyon fontos. Előfordul, hogy sürgős megbízásunk van, akkor egyeztetnünk kell a kollégáinkkal, és meg kell változtatnunk a tervet. A sütemények készítésének tényleges műveletén kívül vannak más hétköznapi műveletek is, mint például a takarítás, amelyet nem lehet kihagyni. A gyártás tevékenységek egész sorát foglalja magában, amelyek nem lehet külön kezelni!

De térjünk át az édes dolgokra... mitől lesz egy sütemény különleges?

Izabela: Tudod, a cukrászat is olyan, mint a divat: a dolgok folyamatosan változnak! Minden változik, és követned kell a trendeket, különben nem tudsz a piacon maradni. Ehhez szerintem 90%-ban képzelőerőre van szükség, tudni kell kombinálni az ízeket és a színeket. Tehát mindenképpen kell egy kis művészi hajlam. De mindezek mellett rengeteg munka és tanulás szükséges. A jó süteményekhez hagyományos recepteket és minőségi alapanyagokat használunk, amelyeket mi adaptáltunk és átdolgoztunk, ilyen a Zserbó, a Mézes tészta vagy a Kati sütemény, vagy akár az Ischler. Azon dolgoztunk, hogy elérjük a térségnek megfelelő ízvilágot, és az ügyfelek elégedettek legyenek velünk. De ha már a trendről beszélünk akkor fontos megemlíteni, hogy dolgozunk modernebb süteményeken is, mert a fiatalok valami mást akarnak... és ez normális!
Erzsébet: Mindenki művész valamilyen mértékben... és azért készítünk süteményeket, mert szeretjük, mert a legjobb ízt és a tökéletes formát akarjuk elérni, hogy a vásárlók kedvében járjunk. Ebben a szakmában soha nem mondhatod, hogy mindent tudsz! Minden nap, minden héten új dolgok jelennek meg, és fejlődnöd kell. Néhány kollégánk még magasabb szintre emeli a sütés művészetét, például azok, akik tortákat készítenek. Kell némi képzelőerő ahhoz, hogy a színeket kombinálni tudd, és folyamatosan javítsd a minőséget...

Legvégül, nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy szoktatoke otthon süteményeket készíteni?

Izabela: Nem szoktam otthon süteményeket készíteni, és miért is tenném, amikor a Bertisben ugyanúgy készülnek a sütemények, mint otthon! A választék nagyon széles, minden ízlésnek megfelel. A gyerekeim és barátaim is nagyon szeretik az itt keszült süteményeket. Az utóbbi években nagyon ritkán készítettem otthon süteményeket.
Erzsébet: Nálam is így van ez, mert itt minden családtagomnak megtalálom a megfelelő ízvilágot, ráadásul mindent ismerek, amit itt csinálunk és tudom, hogy természetes alapanyagokat használunk, illetve, hogy hogyan keszítjük őket. De helyette hoztam néhány receptet otthonról, mint például a nagymamám sósrudacska receptje! Nagymamám sokféle sós terméket süt otthon, és nagyon finomakat, sőt, azt hiszem, a szakma iránti szeretetemet is neki köszönhetem! A vásárlóink nagyon értékelik a hagyományos ízvilágot és az igazi házias ízeket...

Hozzászólások

Nincsenek hozzászólások.

    Az Ön hozzászólása

    Előzmények