Noi suntem Bertis - István și Zoltán

| de Captain Bertis | în categoria Reflector


În această lună: Secția dezosare Bertikris.

Personaje principale: Big Zoli si Fazi.

Misiunea lor: Carne de calitate pentru o hrană sănătoasă!

Precum un episod gen “Matrix” așa începem și noi prezentarea personajelor noastre din această lună, și o facem cu intenție căci de data aceasta intrăm pe teritoriul Bertikrisului și al producției de carne, secția dezosare. Condițiile de lucru aici respectă un standard ridicat de protecție și igienă iar în hala de producție totul arată ca într-un scenariu Matrix! Așadar vă introducem în locul unde începe totul! Aici este prima stație importantă de pregatire, tranșare și dezosare a cărnii care mai târziu se transformă în materie primă pentru mezelurile gustoase sau efectiv devine carnea proaspătă pentru grill! Este un loc unde lamele cuțitelor sclipesc iar sunetul pare înfricoșător, dar atmosfera în care oamenii lucrează aici contrazice total acest film!

Dar mai întâi să facem cunoștință cu oamenii noștri....
... Eu sunt István, Fazi în cea mai mare parte a timpului sau "Directorul"! Sunt aici de aproape 9 ani și aici am siguranță și mă simt bine... Bunicul meu a fost măcelar, unchii mei au fost măcelari iar acum sunt și eu măcelar, deja de 23 de ani. Este o tradiție de familie, aș putea spune că așa am ajuns în această industrie! Nu am niciun regret pentru că pur și simplu îmi place.

... Iar eu sunt Zoli, de fapt Big Zoli... la vremea aceea, la începuturi am fost trei sau patru Zoli în curte și apoi a trebuit să ne deosebim într-un fel sau altul! Asa că datorită dimensiunii mele “mici”, am devenit Big Zoli! Eu personal fac această meserie în fiecare zi, de 30 de ani. La mine nu a fost o tradiție de familie, dar momentul pregatirii porcilor de Craciun, întotdeauna a fost o sărbătoare în casa noastră. Care este misiunea voastră la Bertis!

István: Noi suntem aici pentru a asigura calitatea constantă, în fiecare zi! Carnea provine, de la noi, de la departamentul nostru de dezosare și prepregătire și de asta suntem foarte atenți, pentru a putea livra întotdeauna carne de calitate la fabrică.

Zoltán: Pentru mine nu există de fapt nicio diferență... că este astăzi, mâine sau poimâine, este și trebuie să fie întotdeauna la fel. Este vorba despre calitate și ea nu poate fi altfel în altă zi! Așa că întotdeauna păstrăm calitatea! Munca trebuie făcută cu atenție și cu rigoare, de fapt tot ce faci să faci cum trebuie! În opinia mea, cel puțin pentru noi, evaluarea muncii noastre se vede însăși în vânzarea produselor. Dacă ele se vând, înseamnă că au fost de înaltă calitate și că au avut ceea ce le trebuie.

Cum se desfășoară ziua voastră?
Zoltán: Păi te trezești foarte somnoros la ora 5 dimineața, bei o cafea, te pregătești si pleci de acasă. La locul de muncă însă, te trezești complet căci avem un proces de lucru pe care îl respectăm cu strictețe, iar situația este extrem de serioasă în hala noastră! Și apropos hală... acum vreo 10 ani buni Tibor mi-a arătat o poză si zice : "Asta va fi secția ta". I-am spus atunci: "Dar Tibor, asta nu e prea mică?". El mi-a spus scurt: "Ne ajunge!". Acum, dacă te uiți la ea, este una de șase ori mai mare. Despre timp și program nu pot spune decât că petrec mai mult timp cu colegii decât cu familia! 8 ore la serviciu, 4 ore la piață, 4 ore în curte și 8 ore de somn... Sunt colegi aici la noi, la secția de dezosare, de 12-13 ani și suntem împreună zi de zi. Acest lucru aduce clar după sine prietenia!

István: Pentru mine, în fiecare zi se ntâmplă ceva și tu decizi dacă este bine sau nu. Întotdeauna încerci să te adaptezi și să acționezi într-un mod care să fie bun dar bineînțeles respectând principiile. Cred că aceasta este provocarea locului nostru de muncă! Între noi există o atmosferă de familie. Nu ne certăm, nu ne strigăm, lucrăm în condiții bune si mai ales putem discuta orice.

Să-i cunoaștem pe eroii noștri și mai bine... care sunt mâncărurile sau produsele preferate!
István: Indubitabil pentru mine este Salamul secuiesc!

Zoltán: Ardeii umpluți... nu există nimic mai gustos pe pământ. Ardei umpluți, sarmale, friptură cu cartofi pai, ceapă roșie, pălincă de prune si parizerul de pui sau si mai bun poate că sunt crenvurști de pui... tare gustoși sunt! Dar sunt atât de multe produse gustoase, încât nu poți alege!

Câteva vorbe și gânduri celebre direct din suflet!?
Zoltán: Cineva m-a întrebat dacă am devenit măcelar pentru că îmi place carnea? Ce era să-i zic că am devenit măcelar pentru că îmi place pălincă? Ca și exprimare știu că sacrificarea porcilor nu sună prea bine dar eu mă refer la meseria noastră de măcelar, care dacă nu-ți place, nu poți să o faci! Personal nici măcar nu-mi amintesc vreun moment în care nu am vrut să merg la muncă sau nu m-am simțit bine la serviciu. Oricum dacă veniți la serviciu doar pentru a fi departe de casă, nu are niciun sens...

István: Am sentimentul că fiecare persoană se simte în siguranță aici la noi. Din punct de vedere financiar dar și din alte puncte de vedere... pentru că aici nu trebuie să-ți faci griji că nu vei fi plătit la timp sau ceva de genul ăsta! La noi nu există așa ceva. Cred că siguranta noastra este cheia, de aceea cred că totul funcționează bine.

Comentarii

Nu sunt comentarii.

    Comentariul Dvs.

    Istoric